Vi har något att berätta!

Vi har något att berätta!

Förra veckan avslutades COP26, ett klimatmöte som mött kritik. Vissa grupper menar att mötet inte nådde tillräckligt långt, att mötet var en enda stor kompromiss. Andra ansåg att stora steg togs mot en mer klimatsmart värld. Personligen anser jag att mötet ändå nådde en bra bit givet att så många nationer lyckades samlas och signera ett nytt avtal – nationer som kunskaps- och insiktsmässigt kanske befinner sig ganska långt ifrån varandra. Samverkan är inte enkelt. Det kräver att alla besitter någotsånär samma kunskap, gemensamma ambitioner och slutligen enas om framtida mål. Samtidigt måste även mjuka värden som trygghet och tillit byggas. Med allt detta i beaktning tänker jag att det kanske var ett ganska stort framsteg ändå. Även fast mer måste göras – snabbare.

Utöver ICPP, Förenta nationernas klimatpanel, har världshälsoorganisationen WHO kommit med en ny rapport som visar att luftföroreningar orsakar sju till åtta miljoner människors förtida död. Samtidigt visar rapporten att 10 miljoner människor dör i förtid på grund av dålig kost.  Vad vi gör är att förstöra förutsättningarna på vår jord och samtidigt fördärvar vår hälsa. Som Johan Rockström, professor och klimatforskare, uttrycker det – En vansinnesväg för framtiden.

Sverige är ett av världens mest innovativa länder. Innovation är en av nycklarna till att lösa samhällsutmaningarna. I vårt land har vi ett försprång. Dels genom kunskapen om vad som behöver göras för att minska klimatpåverkan, dels vår förmåga att innovera. För någon månad sedan pratade jag med en man som arbetar i ett globalt företag med huvudkontor i Stockholm men med flera dotterbolag ute i världen. Han berättade att bolaget givetvis jobbade med målen i Agenda 2030 och att bolagen i koncernen också följdes upp på graden av måluppfyllelse. Men målen hade varit totalt okända i dotterbolagen utanför Sveriges gränser innan de från svenskt håll pekat ut vägen och riktningen med koncernens hållbarhetsarbete. Mannen jag träffade var övertygad om att på det sätt svenska bolag arbetar dedikerat med Agenda 2030 skiljer sig mot många företag internationellt.

Jag har uppmärksammat att diskussionen om hållbarhet ibland kommer att handla om att vi måste konsumera mindre. Vissa aktörer menar att tillväxt är kontraproduktivt för hållbarhet och därmed att likställas med ett samhällsproblem när t ex ökad konsumtion leder till större sopberg och mer koldioxidutsläpp. Jag ser inte tillväxt och hållbarhet som motsatsförhållanden. Tvärt om är samspelet det viktiga och väsentliga för framgång. Framtiden handlar om att förstå hur vi kan harmonisera tillväxten för en bra utveckling.

Dalarna Science Park vill att hela Dalarna ska växa och vi jobbar för att stötta företagen med det som är våra fokusområden, innovation, hållbarhet och internationalisering. Innovation för att möta morgondagens utmaningar. På den resan är hållbarhet den viktigaste för att säkra allas vår framtid. Att vi inom Dalarna Science Park arbetar aktivt för att ständigt öka våra internationella samarbeten, stärka våra nätverk och globala samarbeten gör att vi kan sprida vår kunskap och innovationer ut i världen samtidigt som vi kan ta hem kunskap till Dalarna.

Med vår innovationskraft och kunskap om hållbarhetsarbete kommer vår förmåga till global samverkan att vara en viktig pusselbit för hur framgångsrikt klimatarbetet blir. Vi har något att berätta! Då är det vår plikt att också göra det. Se de här raderna bara som en början!

 

Angelica Ekholm, vd Dalarna Science Park