Årets SKAPA-innovatörer i Dalarna har fokus på hållbara digitala och tekniska innovationer

Årets SKAPA-innovatörer i Dalarna har fokus på hållbara digitala och tekniska innovationer

Sveriges största innovationspris, SKAPA-priset 2021, delades ut under tisdagen 5 oktober 2021, vid en ceremoni av Birgitta Sacrédeus, ordförande i regionala utvecklingsnämnden och Angelica Ekholm, vd Dalarna Science Park. Årets vinnare är Roger Danielsson och bolaget RXD med innovationen Green Buffers som får det regionala priset på 10 000 kronor. Årets vinnare av SKAPA-priset för unga innovatörer är Booksquare för den innovativa, hållbara, digitala plattformen för prenumeration av kurslitteratur. Simon och Filip Hedlund, delägare i Booksquare, får dela på 10 000 kr.

Roger Danielsson och företaget RDX, får SKAPA-priset för sin högkvalitativa innovation Green Buffers.
Juryns motivering lyder: I den globala agendan för hållbar utveckling finns ett intresse att driva på tekniken inom transportsektorn mot energi- och klimatsmarta alternativ. Att förbättra förutsättningarna för spårbunden trafik ligger helt i linje med detta. I en sådan omställning ställs allt högre krav på såväl spår som fordon. Green Buffers bidrar till att minimera skador i samband med olyckor med rälsgående fordon och innehåller nya patenterade inslag. Marknaden är internationell med flera stora potentiella kunder, vilket innebär en god möjlig spridning av nyttan, både vad gäller säkerhet och hållbarhet.
Mer information på företagets webb; https://rxd.se/ och företagsartikel på Dalarna Science Park om RXD och Green Buffers

Bröderna och delägarna Simon och Filip Hedlund och företaget Booksquare, får SKAPA-priset för unga innovatörer, för sin innovativa digitala plattform där studenter erbjuds en lättillgänglig, hållbar och smart prenumeration på studentlitteratur.
Juryns motivering lyder: Digital streaming av kurslitteratur innebär många fördelar. Minskade kostnader för studenterna, mindre kassation, distribution och lager för förlagen och nya undervisningsmöjligheter för lärarna. Aktuella versioner av allt material, ständigt tillgängligt för alla och överallt. Booksquare är ett lysande exempel på hur digitalisering kan medföra att bekvämlighet, ekonomi och hållbarhet går att förena.
Mer information på företagets webb; Streamingtjänsten för kurslitteratur | Booksquare och företagsartikel på Dalarna Science Park om Booksquare

– Det är två värdiga vinnare och två mycket intressanta innovationer, säger Jörgen Steen, affärsutvecklare på Dalarna Science Park och ledamot i SKAPAs jury i Dalarna.

-Det är viktigt att vi lyfter och visar upp goda exempel på innovationer som kommer från Dalarna. Vi behöver inspirera till att fler idéer blir innovationer som dessutom förverkligas och når marknaden. Så bygger vi fler företag och nya arbetstillfällen och intresse för Dalarna, säger Angelica Ekholm, VD Dalarna Science Park.

Länspristagarna går vidare till den nationella tävlingen vid SKAPA innovationsgala den 11 november 2021 som genomförs digitalt.. Pristagarna tävlar då om 500 000 kr för det nationella SKAPA-priset. Regionala juryn består av representanter från Dalarna Science park, Ung Företagsamhet, Region Dalarna samt Dala Bergslags Uppfinnare.

Tidigare vinnare av Skapapriserna i Dalarna:

2020

SKAPA-priset: Fredrik Bokvist & Lars Thelin, Vivolab AB, Falun för andningsnappen Breease

2019

SKAPA-priset: Petri Ruotsalainen, Jan Zackrisson och Calle Lindroth för OptoPro

SKAPA-priset för unga innovatörer: David Forsberg och Madelena Stunis med Kwikk

2018

SKAPA-priset: Jonn Are Myhren för Health Box

SKAPA-priset för unga innovatörer: Anton Ölund för Kemhatten

2017

SKAPA-priset:Mjölmaskrotein – Nils Österström

SKAPA-priset för unga innovatörer: Zono cocktails – Kevin Furunäs

2016

SKAPA-priset: Luvian – Stefan Lysén

SKAPA-priset för unga innovatörer: Raptor – Bandspännaren

2015
SKAPA-priset: Pill Popper – Ulrika Lindqvist, Sture Milling och Mårten Milling, Schine innovation.

SKAPA-priset för unga innovatörer: Stopplarm –  Jon Friberg

2014
SKAPA-priset: Bizify-  Karl-Oskar Lundin, Xeronic AB

SKAPA-priset för unga innovatörer: Flarie- Filip Tröger, Kim Ejebari och Niclas Bergfors, Flarie AB

2013
SKAPA-priset: Flyttbar kontaktledning – Bengt Hoppe

SKAPA-priset för unga innovatörer: Iride – Louise Siljeholm

Om SKAPA-priset:
SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt innovatörer så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Förutom det nationella priset på 550 000 kronor som kan fördelas på maximalt tre pristagare får de 24 länsvinnarna vardera 10 000 kronor i regionalt pris.
Om Stiftelsen SKAPA
SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

BOOKSQUARE SKA BLI STUDENTERNAS NYA DIGITALA TJÄNST FÖR KURSLITTERATUR

Nu ska det bli lättare för studenter att få tag på kurslitteratur. I stället för att släpa på tunga, dyra böcker erbjuds e-litteratur från ett digitalt  bibliotek genom en lättillgänglig...

Läs mer

GREEN BUFFERS - INNOVATIONEN SOM UTVECKLAR TÅGBRANSCHEN OCH RÄDDAR LIV!

Varje år inträffar ca 1900 tågolyckor i världen, dvs. mer än fem om dagen. Olyckor som kan få förödande konsekvenser för både människor och samhället. Roger Danielsson har genom sitt...

Läs mer